Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede putem svoje savjetodavne službe oglede strnih žita postavlja širom RS od 2004.godine. U tom periodu realizovano je preko 20 makro ogleda, a ispitivano je preko 170 sorti strnih žita (pšenice, ječma, tritikalea…), iz 19 sjemenskih kuća, kako domaćih tako stranih. Cilj postavljanja ogleda je iznalaženje najadaptabilnijih sorti žita za pojedine lokalitete i agroklimatske zone gajenja. Pored prinosa, kao jednog od najvažnijih parametara proizvodnje strnih žita, ispitivane su i ostale sortne i proizvodne osobine koje značajno utiču na izbor sorte (kvalitet zrna pšenice, HT, vlažnost u žetvi i ostalo). Sve podatke do kojih se došlo kroz ova ispitivanja možete naći ovdje:

 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

2018.

U 2018. godini su na površini od preko 10 ha relizovana 4 ogleda strnih žita u kojima je ispitivano  65 sorti pšenice, ječma, tritikalea, zobi. Ova proizvodna godina je bila komplikovana kada je proizvodnja strnih žita u pitanju. Ovdje se prije svega misli na period u vrijeme predsjetvene pripreme zemljišta. Problemi oko pripreme zemljišta su prouzrokovali nešto kasniju sjetvu, što je u kombinaciji sa sušnim periodom u vrijeme nalijevanja zrna dovelo do umanjenja prinosa, kako na ogledima tako i na proizvodnim parcelama poljoprivrednih proizvođača. Kod analize prinosa po lokacijama jasno se mogu uočiti razlike između lokaliteta, a sve kao posledica kvalitete zemljišta i ostalih agroekoloških uslova. Isto tako, analiza po sortama jasno govori da postoje velike razlike u adaptabilnosti pojednih sorti na uslove uzgoja, o čemu bi poljoprivredni proizvođači morali da vode računa.

Kompletni rezultati sa svih lokacija u 2018. godini