Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде путем своје савјетодавне службе огледе стрних жита поставља широм РС од 2004.године. У том периоду реализовано је преко 20 макро огледа, а испитивано је преко 170 сорти стрних жита (пшенице, јечма, тритикалеа…), из 19 сјеменских кућа, како домаћих тако страних. Циљ постављања огледа је изналажење најадаптабилнијих сорти жита за поједине локалитете и агроклиматске зоне гајења. Поред приноса, као једног од најважнијих параметара производње стрних жита, испитиване су и остале сортне и производне особине које значајно утичу на избор сорте (квалитет зрна пшенице, ХТ, влажност у жетви и остало). Све податке до којих се дошло кроз ова испитивања можете наћи овдје:

 

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

2018.

У 2018. години су на површини од преко 10 ha релизована 4 огледа стрних жита у којима је испитивано  65 сорти пшенице, јечма, тритикалеа, зоби. Ова производна година је била компликована када је производња стрних жита у питању. Овдје се прије свега мисли на период у вријеме предсјетвене припреме земљишта. Проблеми око припреме земљишта су проузроковали нешто каснију сјетву, што је у комбинацији са сушним периодом у вријеме налијевања зрна довело до умањења приноса, како на огледима тако и на производним парцелама пољопривредних произвођача. Код анализе приноса по локацијама јасно се могу уочити разлике између локалитета, а све као последица квалитете земљишта и осталих агроеколошких услова. Исто тако, анализа по сортама јасно говори да постоје велике разлике у адаптабилности поједних сорти на услове узгоја, о чему би пољопривредни произвођачи морали да воде рачуна.

Комплетни резултати са свих локација у 2018. години