Употреба зеолита у производњи краставца салатара

Зеолит су природни ријетки минерали вулканског поријекла. Клиноплилолит је подврста зеолита који се највише употребљава као лијек у хуманој медицини, а значајну улогу има у пољопривредној производњи. У овој производњи је кориштен зеолит са 83% клиноптилолита.

Познато је да зеолит побољшава квалитет и структуру земљишта тј. земљиште постаје растреситије и прозрачније. Исто тако, смањује киселост замљишта тј. регулише ph земљишта. Даје добре резултате у борби против суше јер има особину везања влаге. Убрзава раст биљака, а због своје особине адсорпције веже хранљиве материје из ђубрива и постепено их ослобађа у вријеме вегетације и на тај начин побољшава искориштеност ђубрива. Побољшава стварање микроорганизама у земљишту и одржава азот. Биљке којима се додаје овај минерал имају бујнији коријенов систем па боље усвајају и искориштавају воду и хранљиве материје из земљишта. Исто тако, чисти земљиште од метала и пестицида.

Производња краставца се одвија у два пластеника од по 300 метара квадратних. Пластеници се налазе на истој честици, а анализа земље је урађена прије двије године. Приликом овог експеримента у један пластеник је унешен зеолит у количини од 1.600 kg/hа, а у други није. Основно ђубрење је урађено према резултатима анализе земљишта и планираним приносима и исто је за оба пластеника. Зеолит је унешен у додатној обради, а у оба пластеника су урађене исте агротехничке операције: основно ђубрење, основна и додатна обрада, постављање система за наводњавање и малч фолије и пресађивање краставца. До краја прозводне сезоне вршиће се исте агротехничке мјере у оба пластеника, једино ће се вагање убраних плодова вршити посебно по пластеницима. Ове године пратићемо динамику раста, развића и приносе у оба пластеника. Тако да ћемо на крају производне сезоне имати резултате о приносима из оба пластеника и бићемо у могућности да урадимо анализу утицаја зеолита на принос краставца. Следеће године се планира обухватније истраживање које ће уједно послужити за израду мастер рада.