Производња лимузин и гатачког говечета

У селу Шибови на надморској висини око 1.000 метра, на планини Лисини, налази се домаћинство  Милосавке Ћочкалo. Вриједна самохрана мајка троје дјеце успјешно се бави сточарском производњом  више од двадест година. Узгојом тридесет шест крава у систем узгоја крава – теле  расе сименталске, гатачке и лимузин сваке године одгоји женски приплодни подмладак, да би се  могао одрадити ремонт стада у одређеном временском периоду.

Краве гатачке расе су аутохтона раса у БиХ настале укштањем  буше и сиве алпске расе говеда у  Гацку. Прилагођене на суровије климатске услове који владају на планинским подручјима минималном  производњом  млијека око  4.000 kg у току лактације, одгајају веома  отпоран  и  здрав подмладак. Одгојене јунице улазе у приплод први пут са 14 до 19 мјесеци, зависно  од   постигнуте тјелесне масe која треба да буде преко 70% тјелесне масе одраслих крава  која се креће 450 kg до 600 kg, а  коју постижу са старости од пет година.

Да би побољшала  генетички сатав стада и боље прирасте  у одгоју телади прије три године је  купила шест  женске и једно  мушко теле  лимузин расе у старости од три мјесеца. Лимузин  је Француска товна раса, која има карактеристике лаког  телења, а  код првотелки тешка телења се јављају испод  5%. Лимузин раса у тову  има задовољавајуће резултате у  дневном прирасту који се креће око 1.200 g  дневно  ако  се интензивно хране. У  тову са 12 до 14 мјесеци постижу масу око 500 kg.

Рандман клања  се креће од 65 до 70 %. Месо је јако укусно са масти правилно распоређеном између мишићних влакана. Бикови лимузин расе због лаких телења су погодни за укрштање са другим расама  као што су комбиноване и млијечне расе говеда. Исхранa  стада у  периоду вегетације је на пашњацима, а телад заједно са мајкама  бораве на пашњацима конзумирајући поред  млијека зелену масу. Дневни прирасти  и здравствено стање  стада  је сваке године задовољавајуће. Продајом   одгојене јунади   остварује  приходе за издржавање  и школовање  своје  дјеце.