Подијељени сјетвени пакети широм Српске

Широм Републике Српске данас су подијељени сјеменски пакети, које је обезбиједило Министарство пољоприведе, шумарства и водопривреде Републике Српске у оквиру ванредне мјере подршке пољопривредној производњи малих пољопривредних газдинстава.

Виши стручни сарадник добојске Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске Александар Поповић, који је присуствовао пoдjели, рекао је да је за 11 општина добојске регије обезбијеђено 1.500 бесплатних сјеменских пакета.

Руководилац  добојске Подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске Драгиша Марковић рекао је да се ванредне мјере подршке пољопривредној производњи малих пољопривредних газдинстава реализују из пројекта “Унапређење конкурентности у руралним подручјима” ИФАД.

“Циљ је омасовљавање пољопривредне производње и успостављање прехрамбене безбједности широм Републике Српске. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде финансира цијели износ пакета да би се подстакла производња што већих количина пољопривредних производа за властите потребе”, рекао је Марковић.

У Модричи је данас подијељено 185 сјеменских пакета, Социјално угрожене категорије становништва у Вукосављу добиле су  90 сјеменских пакета, а у Шамсу 90.

У 12 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије биће укупно подијељено 1.000 пакета.

– Расподелу смо радили на основу степена развијености општина и сматрали смо у овом моменту да морамо снажније подржати оне које спадају у групу изразито неразвијених. На Палама је данас подијељено 210 сјеменских пакета за прољећну сјетву од којих је 60, као помоћ социјално угроженим и вишечланим породицама, обезбиједили Министарство пољопривреде, а остало општина Пале – рекла је руководилац подручне јединице Соколац Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Јелена Мићић.

У општини Источно Ново Сарајево данас је подијељено 60 бесплатних сјеменских пакета, у општини Источни Стари Град 100,а у Новом Горажду 100 пакета.

У Чајничу је подијељено, такође, 100 пакета.

У општини Србац подијељено је 300 сјетвених пакета које је дијелило Министарство и још 65 које је обезбиједила општина Србац.

У Сребреници и Скеланима данас је организована подjела по 60 пакета са сјеменским материјалом за сјетву поврћа за материјално најугроженије пољопривреднике из руралних подручја ове општин.