Соларни панели за моринске плаништаре

На висоравни Морине, коју  често називају невесињски Тибет,  постављени су мобилни соларни панели за потребе плаништара, који током сезоне испаше стоке бораве на катунима. Соларни панели омогућиће плаништарима кориштење мањих потрошача енергије.

Средства за овај пројекат, у  вриједности од 23.000 KМ, обезбиједили су Регионални развојни сервис из Дрвара (16.500KМ) и општина  Невесиње (6.500 KМ).

Ове године је постављено двадесетак панела за мање потрошаче, а након разговора са корисницима за наредну сезону припремамо нови пројекат који би укључио монтажу соларних панела веће снаге за напајање фрижидера и музилица.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић наглашава да је локална управа опредијељена за рурални развој.

“Свјесни смо потенцијала Моринске висоравни и интерес општине је да се ова пространства искористе на прави начин”, истиче Авдаловић и подсјећа да је морински сир из мијеха цијењен производ на регионалном тржишту.

Из Општине су потврдили и да у наредном временском периоду планирају изградњу неколико водопојилишта на Моринама.

Сигурно је да ће овај пројекат олакшати свакодневне послове катунских сточара и омогућити им да уз помоћ мобилних соларних панела повећају и унаприједе производњу аутохтоних невесињских производа, што ће допринијети самом развоју ове херцеговачке општине. Још 1475. године се у историјским  врелима Морине спомињу као пасиште. Становници Доње Херцеговине вијековима су љети гонили стоку на испашу на Морине и околне планине. Стизали су почетком љета, а остајали до краја јесени када су силазили с планине на јесеништа. Према ријечима плаништара, након неколико вијекова и они су дочекали свјетло ноћи, те како кажу фењер и петролејке ће замијенити свјетло сијалице, које ће им омогућити да традиционалне производе од млијека праве и у касним вечерњим сатима, што до сада није било могуће. Ови вриједни људи се захваљују донаторима који су реализовали овај пројекат.