У Хан Пијеску је данас отворена манифестација „Дан романијског скоруп-кајмака“ с циљем промовисања произвођача овог аутохтоног производа.

Ова манифестација организована је са циљем промовисања више од 20 чланова Удружења произвођача „Романијски скоруп-кајмак“, који ће од сада, захваљујући подршци из пројекта УСАИД и Владе Шведске „Фарма два“, своје производе моћи продавати у Kући романијског скоруп-кајмака.

Руководилац Подручне јединице Соколац Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Јелена Мићић рекла је новинарима да има много добрих и аутохтоних производа који заслужују да буду заштићени и да се ради на њиховој промоцији.

„Сви знамо да је јако тешко нашим произвођачима из руралних средина да се изборе, али ово је пут како треба да се ради“, каже Мићићева.

Она је напоменула да је велики број донатора помогао овај пројекат и подржало удружење, док је ресорно министарство обезбиједило подстицајна средства и пружило помоћ када је ријеч о географској заштити аутохтоног производа.

Начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић рекао је да на подручју ове локалне заједнице постоји традиција у производњи скорупа-кајмака и да многе породице о тога живе.

Били Нејс, шеф пројекта „Фарма два“, који финансира Влада Шведске и УСАИД, каже да су уложили око 50.000 KМ за набавку опреме и техничку подршку овом удружењу како би био побољшан квалитет и количина производа и како би производ ушао у малопродајну мрежу и супермаркете.

„Ми овим подржавамо и развој овог региона“, рекао је Нејс.

Предсједник Удружења за производњу романијског скорупа-кајмака Нада Максимовић каже да су успјели да заштите географско поријекло младог и зрелог скорупа-кајмака, те да су са брендирањем производа освојили и награде, што је им је олакшало пласман производа.

Удружење произвођача романијског скорупа-кајмака основано је 2014. године и сада окупља 24 чланице са подручја општина Соколац, Хан Пијесак и Рогатица.

Удружење је добило сертификат Међународне организације за заштиту интелектуалног власништва, којим се признаје право заштите скоруп кајмака у 29 земаља свијета, што укључије и девет земаља чланица ЕУ.

 

Извор:Срна