На подручју Лијевча поља ових дана почело се са спремањем кукурузне силаже. Ове године принос зрна кукуруза и силаже ће бити задовољавајући због правилног распореда падавина са довољним количинама у мају, јуну, јулу и августу.

Најбољи моменат почетка силирања је када је влажност стабљике са клипом кукуруза 65 – 70 %,  влажност недозрелог зрна  тада је 35 – 40 %, а то је фаза воштане зрелости. Квалитет силаже зависи од удјела зрна у силажној маси и он се креће око 40% , тада је силажа доброг квалитета.

Оптимална висина реза биљке кукуруза је 20 – 25 центиметара, а дужина силиране масе је од  9 – 12 милиметара.

За млађе категорије говеда у тову могуће је повећати висину реза биљака на 40 cm. Tиме се добија на квалитету масе са повећаним удиом клипа и зрна али се добију нижи приноси по јединици производње. При висини реза биљке  од 15 cm повећава се ризик од штетних врења, а тим у силос доспијевају узрочници кварења силаже, али се добије више масе по јединици производње.

Данас се најчешће користе биолошки додаци – инокуланти, који садрже бактерије млијечне киселине и друге додатке.

Предност инокуланата:

 1. Убрзавају процес варења
 2. Повећавају конзумацију силаже
 3. Повећавају квалитет силаже
 4. Смањују отицање сока из масе
 5. Смањују губитке суве масе
 6. Повећавају прираст у тову
 7. Продужавају рок складиштења масе
 8. Повећавају млијечност крава за 1-2 литара дневно

Силажа спремљена без инокуланата користи се након завршетка врења а то је 42-45 дана, док силажа спремљена са инокулантима брже завршава врење за 10 до 15 дана.

За спремање силаже користе се хибриди ФАО групе 500-700 јер имају већу масу и клип, а тиме се добије више силаже по хектару. Силажа доброг квалитета мора бити добро угажена. По завршетку ферментације, прије исхране стоке, у силосу треба одредити квалитет силаже:

 1. Боја силаже – добра силажа има свијетложуту до жуто зелену боју
 2. Мирис силаже – добра силажа има свјеж до угодно киселкаст мирис
 3. Удио зрна – добра силажа мора имати удио зрна преко 40 %