Рогатички кромпир и романијски скоруп-кајамак у Источном Сарајеву

Протекли викенд, у Источном Сарајеву је одржана манифестација ”Дан рогатичког кромпира и романијског скоруп кајмака”, у организацији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди  ПЈ Источно Сарајево и Пољопривредног кластера ”СРП”. Главни циљ манифестације јесте промоција два висококвалитетна и надалеко препознатљива производа Сарајевско-романијске регије.
Присутнима се представило 30 излагача сјеменског и меркантилног кромпира, те произвођачи романијског скоруп-кајмака и других млијечних производа. Поред изложбеног, манифестација је носила и продајни карактер, те су грађани Источног Сарајева имали прилику директно купити производе, размијенити контакте и подржати вриједне произвођаче.
На овогодишњој манифестацији учешће су узели гости из Гацка, чланице Удружења произвођача Гатачког кајмака, које су представиле широку палету млијечних производа, као и традиционалну Херцеговачку кухињу.
Учешће на манифестацији узели су и ЈУ Средња школа „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева, Средњошколски центар „27. јануар“ из Рогатице, Удружење жена „Борике“ из Рогатице који су на овој манифестацији представили гастрономску понуду, јела од кромопира као што су разне пите, полпети, шницле од кромпира и помфрит. Такође, пригодни културно забавни програм приредили су KУД Славија као и музичка секција Средњошколског центра Источна Илиџа, те СKУД Бошко Вујадин и KУД Братство.
Kао и претходних година, награђени су произвођачи који су имали најуређеније штандове. Прве награде освојили су Удружење произвођача Гатачког кајмака и ПГ Оловић, другу награду освојило је ПГ Агроплод – Драгомир Џида, док је треће мјесто узео произвођач Бошко Поповић.
Генерални покровитељи манифестације су попштине Источно Ново Сарајево и Рогатица, а подршку су пружили и Град Источно Сарајево, као и међународни донатор SWG  у партнерству са GIZ-ом.