Жетва кукуруза у Републици Српској и услови за производњу у 2023. години

Током ове године, сјетва кукуруза је у свим крајевима Републике Српске каснила услед ниских температура ваздуха, ниских температура земљишта те презасићености земљишта водом. На тежим земљиштима, са високим подземним водама, долазило је до труљења сјемена, прорјеђивања биљног склопа, а негдје је било неопходно више пута пресијавати парцеле.

За разлику од првог дијела вегетације када је због обилних киша и влажног земљишта кукуруз слабије напредовао, у другом дијелу вегетације услови су били далеко повољнији. Због пораста температура и доброг распореда падавина у појединим крајевима Републике Српске није забиљежен јачи напад штеточина и биљних болести. Изнимку чини неколико јаких циклонских поремећаја који су донијели лед, јак вјетар, локално плављење усјева које је опет у појединим дијеловима Републике Српске нанијело велике штете.

Принос кукуруза ове године варира, када се узму у обзир штете узроковане плављењем земљишта током прољећа или олујама у вријеме интензивног пораста кукуруза и креће се у интервалу од 3 t/ha до 13 t/ha. Кашњење у периоду сјетве је узроковало и кашњења у жетви. Жетва се интензивно обавља због повољних услова који омогућавају и припрему земљишта за сјетву озимих усјева.