Пресађивање салате у пластеник

Као што смо већ најавили, настављамо пратити раст и развој салате од сијања до брања. Послије 20-ак дана салата је спремна за пресађивање и даљу његу у пластенику.

Прво се ради основна обрада земљишта, у овом случају орање на дубину од око 30 cm. Могућност примјене дубоке обраде је та што је могуће са великим пољопривредним машинама ући у пластеник и вршити обраду. Послије орања врши се један пролаз тањирачама и завршна додатна одбрада ротофрезом. Ротофрезом врши се један и/или два пролаза док се не постигне мрвичасто-грашкаста структура земљишта величине фракција од 0,5 до 5 милиметара. Добро уситњен површинсти слој омогућава добро пријањање биљке за земљиште, добро укоријењавање и правилан раст и развој биљке.

Послије додатне обрaде врши се постављање система кап по кап и малч фолије. Систем кап ко кап поставља се између редова, тачније једна капајућа трака наводњава два реда. Пошто се користи за два реда, размак између капаљки би требао да буде што мањи, најбољи размак је од 10 до максимално 15 центиметара. На овај начин међуредна површина најбрже постиже равномјерну влажност земљишта и даљим наводњавањем ПВК се одржава на оптималном нивоу. Малч фолија се поставља са већ избушеним отворима, тако да постоје малч фолије са отворима од два до осам редова. Међуредни размак на малч фолији је од 25 до 30 центиметара, а редни 25 центиметара. У пластенику је постављена малч фолија са четири и шест редова из разлога да би се уклопила ширина фолије у ширину пластеника и на тај начин максимално искористила површина пластеника.

Салата се пресађује када има развијена до 2 до 4 листа. Пресађивање се врши ручно помоћу пластичних бушача помоћу којих се праве удубљења у земљишту, у које се поставља биљка, а послије тога се благо притисне земљиште да би биљка остварила што бољи контакт са земљиштем.

Послије пресађвања, врши се прво наводњавање. Норма наводњавања зависи до типа земљишта и временских услова. Најбоље је вршити првих пар наводњавање са кратким интервалима и нормама у току једног дана, па да на тај начин остваримо максималан ПВК земљишта и осигурамо најбоље услове за новопресађену биљку. Са следећим наводњавањем врши се и прихрана НПК водотопивим ђубривима формулације 1:4:1 у количини од око 40 kg/hа. За бољи старт биљке и боље укоријењавара уз прихрану могу се додати и хумидне киселине у количини до 10 л/ха. У наредном периоду за смањење стреса код биљке, усљед температурних осилација, третирањем или прихраном можемо додати и аминокиселине и биостимулаторе.

Провјетравање пластеника је обавезно и не зависи од вањских температура, с тим да док су температуре више дужина провјетравања је дужа и обрнуто.

Кад салата достигне развој (по ББЦХ скали 13-19) од петог до седмог листа може се извршити покривање лутрасилом и период производње скратити у просјеку за 10-ак дана.

Прије или одмах послије пресађивања врши се третирање биљке фунгицидима на бази пропамокарб-хиброхлорид, пираклостробин + боксалид и/или металаксил против бактериоза, полијегање расада, сиве и бијеле трулежи и племењаче. Исто тако, могућа је и друга комбинација фунгицида у зависности од самог програма третирања. Постављањем жутих љепљивих плоча можемо пратити бројност лисних ваши и на тај начин одредити момент третирања.