Oдржана четврта толишка ракијада

У недјељу 5. новембра у Толиси, општина Модрича, одржана је четврта по реду Толишка ракијада. Организатори манифестације били су Омладинско удружење „Поп Саво Божић“ и Мјесна заједница Толиса. На манифестацији су дегустиране и оцјењене ракије од шљиве које се производе на подручју Требаве. Оцијењена су 32 узорка и међу њима изабране три најбоље. Ракије је оцјењивала трочлана комисија и по њиховим ријечима посао није био ни мало лак. Ово подручје је од раније познато по доброј шљиви и доброј ракији. Повољни агро-еколошки услови, састав земљишта и традиција производње шљиве и ракије резултирали су великим бројем учесника и добрим квалитетом оцјењиваних ракија.

По завршеном оцјењивању проглашени су побједници, уручене дипломе и награде, након чега је услиједило дружење.

Овогодишњу Манифестацију подржало је и Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде РС, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Добој. Удружењу је пружена помоћ код оцјене ракија, а договорена је и сарадња у наредном периоду.

Циљ чланова Удружења је промоција овог краја, традиционалних производа са овог подручја и развој сеоског туризма за који и те како постоје капацитети.

Оставите одговор