Povoljni vremenski uslovi prošle sedmice, omogućili su ratarima da obave prihranu ozimih usjeva.

Ratarima stručnjaci savjetuju tri prihrane ozimih usjeva. Količine mineralnih đubriva treba da odrede na osnovu ranije urađenih analiza zemljišta. Savjetuje se i zaštita od glodara.

-Preporučujem poljoprivrednim proizvođačima da izvrše prihranu strnih žita. Prva prihrana bi trebala biti oko 150 kilograma sa kanom, jer azot iz kana je najpristupačniji biljkama, čak i u kiselim zemljištima. Nakon 20 dana bi trebalo izvršiti drugu prihranu sa oko 200 kilograma kana i ako idemo treću prihranu, negdje oko 20 dana poslije toga, bilo bi potrebno oko 150 kilograma kana – rekao je Nenad Erceg viši stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Gradiška.

Osim prihrane, savjetuje se i preventivni tretman protiv bolesti, prvenstveno na parcelama pod ječmom.

Efekte pune prihrane ozimih usjeva, kao  i efikasnost na vrijeme primjenjenih zaštitnih tretmana, ratari će i ove godine moći vidjeti na mnogobrojnim oglednim poljima Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

-I ove godine smo postavili niz ogleda sa strnim žitima. Plan je da postavimo i oglede sa kukuruzom za zrno, silažu i soju. Već smo završili prve osnovne prihrane i sada čekamo najbolji momenat kada ćemo da radimo zaštitu od korova  – rekao je Aleksandar Majkić viši stručni saradnik za oglede u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

 

Više pogledajte OVDJE

Ostavite odgovor