Зимско орање је важна агротехничка мјера у производњи ратарских и повртарских усјева у прољећној сјетви. Дубоком браздом од 30 центиметара уз додавање МПК ђубрива, постиже се бољи квалитет оранице, обезбјеђује валга у земљишту  и уништавају корови. У посљедње вријеме пољопривредници све чешће примјењују редуковану обраду, што је велика грешка, поручили су пољопривредни стручњаци на савјетовању у Бијељини.

-Никако се не смије изостављати плуг, али произвођачи размишљају о томе да им редукована обрада штеди 30 до 50 одсто горива и отприлике исто толико времена. Они, на тај начин желе да уштеде, али врло брзо се покаже да изгубе на неком другом мјесту, а то су губици у приносу  – рекао је Милан Косовац из Пољопривредне стручне службе „Врбас“ из Србије.

У Семберији ускоро почиње прољећна сјетва на 32.000 хектара. Од квалитетне, предсјетвене, припреме, зависи квалитет сјетве и ницање усјева.

-Затварање зимске бразде је прва операција која се проводи у циљу обезбјеђења што квалитетније предсјетвене припреме, а самим тим и квалитетне сјетве – рекао је Драган Зарић руководилац ПЈ Бијељина  Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

 

Више погледајте ОВДЈЕ