Повољни временски услови прошле седмице, омогућили су ратарима да обаве прихрану озимих усјева.

Ратарима стручњаци савјетују три прихране озимих усјева. Количине минералних ђубрива треба да одреде на основу раније урађених анализа земљишта. Савјетује се и заштита од глодара.

-Препоручујем пољопривредним произвођачима да изврше прихрану стрних жита. Прва прихрана би требала бити око 150 килограма са каном, јер азот из кана је најприступачнији биљкама, чак и у киселим земљиштима. Након 20 дана би требало извршити другу прихрану са око 200 килограма кана и ако идемо трећу прихрану, негдје око 20 дана послије тога, било би потребно око 150 килограма кана – рекао је Ненад Ерцег виши стручни сарадник за ратарство и повртарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Градишка.

Осим прихране, савјетује се и превентивни третман против болести, првенствено на парцелама под јечмом.

Ефекте пуне прихране озимих усјева, као  и ефикасност на вријеме примјењених заштитних третмана, ратари ће и ове године моћи видјети на многобројним огледним пољима Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

-И ове године смо поставили низ огледа са стрним житима. План је да поставимо и огледе са кукурузом за зрно, силажу и соју. Већ смо завршили прве основне прихране и сада чекамо најбољи моменат када ћемо да радимо заштиту од корова  – рекао је Александар Мајкић виши стручни сарадник за огледе у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди.

 

Више погледајте ОВДЈЕ