Подршка пољопривредним произвођачима кроз набавку стеоних јуница

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, преко Јединице за координацију пољопривредних пројеката, мљекаре „Пађени“ и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, заједнички ради на развоју перспективних ланаца вриједности који интегришу мале пољопривредне произвођаче. Подршка ће бити реализована кроз набавку квалитетно приплодних грла, односно стеоних јуница, преко Међународног фонда за пољопривредни развој (IFAD), а ријеч је о пилот – пројекту.

Тим поводом у Сокоцу и Хан Пијеску одржан је састанак са кооперантима Мљекаре „Пађени“, како би се упознали са условима пројекта и потписали сагласност за увоз. Право на набавку јуница имаће они пољопривредни произвођачи који имају до седам музних грла на својим фармама.

У плаћању 40 одсто трошкова сноси пројекат, односно 50 одсто уколико је носилац пољопривредног газдинства жена, 10 одсто локална заједница, 20 одсто кооперанти директним плаћањем мљекари, а 30 одсто мљекара кроз испоруку млијека у 2020. години. За реализацију пројекта изабран је Соколац, из разлога што је Мљекара „Пађени“ са подручја општине у првих девет мјесеци 2019. године откупила 1.702.000 литара, што је 100.000 више у односу на прошлу, а 300.000 литара више у односу на 2017. годину

Набавка грла биће организована под стручним надзором селекционера Министарства пољопривреде и очекује се у прољеће 2020. године. Лидер у пројекту је Мљекара „Пађени“, која гарантује сигуран откуп и плаћање, а све са циљем проширења кооперантске мреже на простору Сарајевско – романијске регије.  У пројекат је укључено шест општина поменуте регије: Пале, Соколац, Хан Пијесак, Рогатица, Рудо и Вишеград.