Повећање обима пластеничке производње

Министарство пољопривреде кроз пројекат Развоја руралне конкурентоности имплементира пројекат „Производња поврћа у заштићеном простору“. Циљ пројекта је да се на подручју Сарајевско-романијске регије повећа обим пластеничке производње, као и да се пружи могућност мањим пољопривредним газдинствима, која имају скромне ресурсе за пољопривредну производњу, да кроз пластеничку производњу више различитих повртних култура, осигурају додатни приход. У другом циклусу набавке пластеника, на подручју општине Соколац постављено је 20 пластеника са системом за наводњавање, а заинтересованост произвођача за пластеничком производњом је велика.

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривредни ПЈ Соколац, у сарадњи са пројектом FARMA II, јуче су у Сокоцу организовали стручно предавање на тему „Производња поврћа у пластеницима“ са фокусом на јесењу садњу повртних култура. Присутни су имали прилику да чују нешто више о правилном избору локације за постављање пластеника, и технолошким поступцима производње квалитетног расада.

Циљ едукације је да произвођачи поврћа стекну нова знања када су у питању савремене технологије неопходне за рад у производњи, повећању приноса и квалитета, те унапређењу производње поврће.