Одржана 57. регионална пољопривредна изложба и сајам “Рогатица 2023”

Jуче је у Рогатици одржана 57. регионална пољопривредна изложба и сајам ”Рогатица 2023”, која је окупила више од стотину пољопривредних произвођача Сарајевско-романијске и Горње-дринске регије, који су излагали расна грла, скоруп-кајмак, кромпир и традиционалне домаће производе.

У оквиру манифестације, оцјењивачке комисије које су састављене од истакнутих стручњака из области пољопривредно-прехрамбеног сектора,  оцјењивале и награђивале произвођаче који су се такмичили у различитим категоријама за узгајиваче говеда, оваца, коза и коња, те произвођаче сјеменског и меркантилног кромпира, скоруп-кајмака и традиционалних домаћих производа.

У говедарству оцјењиване су јунице доби преко 12 мјесеци, гравидне јунице и краве од прве до четврте лактације, појединачно од произвођача који узгајају најмање три приплодна грла. У овчарству су оцјењиване двизице и приплодне овце у колекцијама од по пет грла од произвођача који узгајају најмање 50 приплодних грла, а у козарству јарице и приплодне козе у колекцијама од по пет грла, од произвођача који узгајају најмање 20 приплодних грла. У коњарству су оцјењиване кобиле и пастуви појединачно.

Награде и признања уручени су и најбољим произвођачима скоруп-кајмака, сјеменског и меркантилног кромпира, те традиционалних домаћих производа и кућне радиности.

У сали Скупштине општине Рогатица одржана су и стручна предавања за пољопривредне произвођаче, на различите теме из пољопривредне производње.

Манифестацију је отворио министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а отварању су присуствовали и посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници Града Источно Сарајево, начелници општина Сарајевско-романијске и Горње-дринске регије, представници Пољопривредног института Републике Српске, Пољопривредног факултета, и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Источно Сарајево.