Њега касног краставца у пластенику

Касна производња краставца у пластенику се може радити као производња корнишона или производња салатара у зависности од потреба тржишта или личног одабира произвођача.

Касни краставац је друга или трећа култура у плодореду, тако да би прије садње требало извршити дезинфекцију пластеника. Може се урадити варикином у количини од једне литре варикине у 30 литара воде. Дезинфикује се земљиште, најлони, конструкција итд. Послије пресађивања обавезно је наводњавање са дужим интервалима. Норме и интервали наводњавања зависе од фазе развоја биљке и вањских температура. Са порастом биљке повећавају се норме и интервали наводњавања. Највећа норма наводњавања је у фази интезивног брања, а интервали су свака два до три дана у зависности када се обавља брање. Што се тиче прихране, она се обавља заједно са наводњавањем и разликује се по фазама развоја биљке.

У фази укоријењавања прихрана се врши НПК ђубривима формулације 1:3:1 или 1:4:1 у количини до 1,5 грама по биљци седмично.

У другој фази, фаза пораста до првог брање, прихрана се врши НПК ђубривима формулације 1:1:1 у количини од 2 грама по биљци седмично.

Трећа фаза је фаза од почетка брања па до краја брања, у овој фази прихрана се врши НПК ђубривима формулација 2:1:2 или 2:1:3 у количини до 3 грама по биљци седмично. Ако на биљци имамо већи број заметнутих плодова прихрана у трећој фази се може промијенити у ђубриво са наглашеним садржајем калијума формулације 2:1:4 или 1:1:4 у наведеној количини за ову фазу.

 

Највећи акценат што се тиче заштите треба ставити на племењачу и пјегавост листа. Заштитна средства која се користе су на бази: металаксил, манкозеб, азоксистробин, пропинеб, пираклостробин и др. Препорчује се кориштење фунгицида са једном или двије активне материје. Исто тако, активне материје приликом сваког третирања треба мијењати да патогени не би развили отпорност. Количина и концентрација заштитног средства треба да је прилагођена фази развоја биљке. Третирање се увијек врши од врха према коријену. Приликом појаве првих цвјетова треба водити рачуна о појави трипса и вршити превентивна третирања. Овај период може бити и краћи у зависности од количине инсеката. Тако да се праћење бројности инсеката врши постављањем плавих љепљивих плоча/трака. За праћење бројности инсеката на 100 метара квадратних пластеника потребно је 5 трака. Други штетни инсекти су лисне ваши, па њихову појаву и бројност треба пратити јер су ваши једни од преносника вируса. Праћење њихове бројности се врши помоћи жутих љепљивих плоча, а третирање се врши када број инсеката прелази економски праг штетности. Исто тако, површине око пластеника треба одржавати, најбоља је стална додатна обрада (тањирање или фрезање) или постављање мреже против инсеката на остворима пластеника.