Одржан Сајам пољопривредних производа “Аранђеловдански вашар”

Девети Сајам пољопривредних производа “Аранђеловдански вашар” у Мркоњић Граду је одржан у суботу 20.11.2021. и више од 30 излагача из Мркоњић Града, Бањалуке, Рибника, Дрвара и Шипова представили су традиционална јела, народне рукотворине, занатске производе, разне врсте ракија, сокове и производе од меда.

Агенција за привредни развој у сарадњи са Спортско-културним центром “Петар Кочић” организује манифестацију, а покровитељ је општина Мркоњић Град.

Према оцјени чланова жирија Нинослава Никићевића из Београда, Нермине Спахо из Сарајева и Даворке Ђукић-Ратковић из Требиња, најквалитетнију шљивовицу имао је Маринко Рисовић из Рибника. Другопласирани је био Ђорђе Ландека, такође из Рибника, а треће мјесто ове године освојио је Гојко Јовић из Мркоњић Града.

Награду за најбољу крушковачу освојио је Борис Тадић из Рамића код Бањалуке, признање за најбољу јабуковачу освојио је Чедо Милекић из Мркоњић Града, а за најбољу дуњевачу Саша Глишић из Билеће. Најбољу ракију у категорији лозовача је имао Александар Ђуричић из Дервенте, док је најбоља траварица из манастира Глоговац.

У склопу Аранђеловданског вашара одржан је Фестивал домаће ракије, Етно-фестивал “Јабука”, Дани меда, те изложба рукотворина “Златни прсти”.

Чланице Хуманитарног удружења жена из Мркоњић Града припремиле су разноврсну домаћу храну, од славског колача, кукурузе, погаче па до разних врста пита и колача, а жене из Удружења жена из Врбљана су организовале традиционално народно прело, привлачиле су пажњу младе дјевојке које су плеле и преле вуну. Јелена Ђукић каже да плету приглавке, чарапе и прслуке од домаће вуне, а раде и змијањски вез.

Зорица Мачкић из Кола српских сестара Блага Марија из Ораховљана каже да су они препознатљиви по јелима од житарица, прије свега по хељдиној љевуши. Сајам је имао и хуманитарни карактер.

 

Оставите одговор