Изградња основа е-пољопривреде у Босни и Херцеговини

Јуче је одржана финална презентација пројекта „Изградња основа е-пољопривреде у Босни и Херцеговини“ у Kоњицу, у склопу Свјетске Организације за пољопривреду и храну (FАО), којој су присуствовали представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац. Осим предстваника Ресора, на презентацији су присуствовали и представници других институција са нивоа БиХ.
На презентацији се могло видјети колики је значај дигитализације пољопривреде кроз примјере у пракси и кроз пројекте који су до сада имплементирани.
Презентација је отворила многа значајна питања одрживости пољопривредне производње у Босни и Херцеговини, јер дигитализација и иновације постају нужност како би се храна производила здравије, сигурније и транспарентније према захтјевима купца. Пољопривредници имају ту могућност да смање ризике и не губе принос, стварају велике уштеде на пољопривредним газдинствима.
Један од позитивних примјера е-пољопривреде, који је у процесу реализације, јесте и „Паметни пластеник“, који је осмишљен у сарадњи са Пољопривредним и Електротехничким факултетом у Источном Сарајеву, пољопривредним кластером „СРП“ и Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди.
Пластеничка производња у задњих пар година на Сарајевско-романијској регији све више добија на значају, нарочито у општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Оставите одговор