На подручју Лијевчe поља, посљедњих година имамо појаву кукурузне совице (Helicoverpa  armigera) која може направити велике штете на усјевима кукуруза ако се на вријеме не открије и адекватно не третира. Кукурузна совица се јавља на парцелама када су влажна прољећа праћена високим температурама. Презимљава у облику одрасле  ларве или лутке  на дубини од 4 до 8 центиметара. Најчешће имамо двије или три генерације. Прва генерација развија се у мају-јуну, друга у јулу а трећа у августу. Велике штете прави прва и друга генерација.

У мају ларве, односно гусјенице у вечерњим сатима изгризају тек изникле младе биљке кукуруза тако да биљке вену  и суше се. Штете могу бити велике, могу да униште и преко 70 одсто засијане парцеле под кукурузом ако се на вријеме не открију, што има за последицу пресијавање читаве површине. Лептир полаже јаја на врху клипа тако да младе гусјенице почињу да се хране свилом што смањује број зрна на клипу, а касније се увлаче у клип и праве ходнике и на тај начин оштећују биљке кукуруза што све утиче на смањење приноса .

Заштита од кукурузне совице изводи се агротехничким и хемиским мјерама, а ту спадају:

– Обрада земљишта, дубоким орањем 30 до 35 центиметара уништавају се презимљујуће форме и на тај начин смањује се број јединки по јединици површине;

– Адекватним ђубрењем, примјеном стајњака и НПК–ђубрива;

– Плодоред (смјена стрних жита – кукуруз);

– Хемиским третирањем, које се врши инсектицидима у вечерњим сатима када су совице најактивније на парцелама,  тада је и најмање испаравање инсектицида, а ефекат средства највећи.