Заштита, наводњавање и прихрана парадајза у пластенику

Заштита парадајза је процес који се одвија од расада до завршетка брање. Најважније је произвести незаражен расад и имати здраво земљиште гдје ће се тај расад пресадити. Остала заштита се одвија по плану заштите који је потребно направити и на основу њега вршити превентивна третирања. Фунгициде и инсектициде са дужом каренцом корисити до почетка брања, а након тога водити рачуна о каренци и третирања вршити између брања.

Заштиту против бактериозе, пламењаче, пепелнице, сиве и бијеле трулежи вршити фунгицидима са активним материја: пририметалин, метирам, бакар-оксихлорид, металаксил, азоктистробин, ципродинил, флудиоксанил, пираклостробин, боксалид, сумпор, диметоморф и др. Заштита против лисних ваши, гриња, совица, трипса и туте користити инсектициде са активним материјама: емамектин-бензоат, абамектин, делтаметрин, ламбда-цихалотрин, хлорантранилипрол, метафлумизан и др. Приликом третирања између брања водити рачуна о дужини каренце и бирати пестициде са краћом каренцом. Првенствено водити рачуна о сивој и бијелој трулежи и тути који наносе озбиљне штете на парадајзу, а самим тим долази до смањења приноса. Зато је најбољи вид заштите превентивно третирање и прављење плана третирања. Исто тако вршити уклањање обољелог лишћа и обољелих плодова у циљу смањења процента заразе.

Наводњавање парадајза почиње од оног момента кад се пресади у пластеник. Норме и интервали наводњавања прилагођавају се фази развоја биљке. Послије пресађивања врши се прихрана НПК ђубривима формулације 1:4:1 у количини од 2 g/ биљци. У фазу интезивног пораста прихрана се обавља НПК ђубривима формулације 1:1:1 у количини од 2 g/биљци/седмично. А у фази плодоношења и интезивног брања прихрана се обавља НПК ђубривима формулације 2:1:3 или 2:1:4 у количини од 3 до 4 g/ биљци/седмично са тим да препоручену количину подјелимо у два или три пута. Исто тако у количини од 2g/биљци/седмично прихранити са калцијумом и магнезијумом одвојено од прихране НПК ђубривима. По облачном времену примјењивати вишу, а по сунчаном нижу концентрацију ђубрива. Исто тако, по сунчаном времену норме и интервале прилагодити фази развоје биљке и по потреби вршити наводњавање пар пута дневно са мањим нормама.