Подршка мађарске Владе: Пољоприведници преузели машине, опрему и алат

Више од 20 пољопривредника из Републике Српске јуче су у Бањалуци, у присуству предсједника Српске Милорада Додика и министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта, преузели пољопривредне машине из првог контингента у оквиру пројекта подршке који финансира мађарска Влада.

Подјели машина, опреме и алата присуствовали су, између осталих, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саво Минић, Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић.

Додик се захвалио министру спољних послова Мађарске Петеру Сијарту, Влади Мађарске, као и премијеру Виктору Орбану, на помоћу коју су упутили Републици Српској.

– Желим да вам се захвалим. Могли сте на многа мјеста да упутите помоћ, али сте помогли нама. Ово је успјех у тешкој години за пољопривреду – рекао је Додик.

Западни Балкан треба и мора живјети у миру и безбједности, истакао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто у Бањалуци током додјела првог контингента пољопривредних машина, опреме и алата, набављених у оквиру пројекта подршке пољопривредницима у Републици Српској, који финансира мађарска Влада.

Сијарто је нагласио да Мађарска томе доприноси привредним развојем и програмом за подршку пољопривредних производа.

– У првом кругу вриједности су четири милијарди форинти, а 6,5 милијарди форинти за обнову механизације. То значи да ће се развијати пољопривреда Републике Српске, а мађарске фирме имају отвореније тржиште – рекао је Сијарто.

Свечаној подјели испред Пољопривредног факултета у бањалучком кампусу присуствовали су и представинци академске заједнице и привреде Републике Српске.

Република Српска – Мађарска – пољопривреда

Подјелу организује Фондација за одрживи развој „Прогресус“.

Из те фондације су навели да су уговоре о финансијској подршци за набавку пољопривредне механизације по основу одлуке о додјели бесповратних средстава за Јавни позив „БТП-22“ потписала 653 пољопривредна произвођача за укупни износ субвенција који финансира Влада Мађарске већи од девет милиона евра.

Највећи дио од 1.200 машина које се набављају у оквиру овог програма биће испоручен у јулу, августу и септембру.

Из „Прогресуса“ подсјећају да је одлука о додјели бесповратних средстава пољопривредницима донесена 12. априла, када је и објављена на интернет страници Фондације.

Јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата мађарске производње отворен је 1. септембра, а затворен 4. новембра 2022. године.

Извор:РТРС