У нашим крајевима има врло мало засада смокве у монокултури. Углавном су то појединачна стабла у комбинацији с виновом лозом и другим воћним врстама. Сорте смокава дијеле се према разликама у плодоношењу (једноротке и дворотке) и боји покожице плода (бијеле и црне).

 

Од једоноротки можемо издвојити следеће врсте:

Зимица (син.: зеленка, озимица),

Заморчица (син.: сушилица, сушиока, пољарица, тјеница),

Шарагуја (син.: шарагуља, црница),

 

Од дворотки можемо издвојити следеће врсте:

Петровача бијела (син.: петровка бијела, двољетка),

Бјелица (син.: билица, бјелуша, моркиња),

Смоква представља  културу  која  захтијева  комплексну  припрему  земљишта. Ова припрема се састоји од чишћења локалитета од биљних остатака из претходног периода и равнања терена. Квалитетна припрема земљишта подразумијева крчење и уклањање камења и остатака корјеновог система, заравњивање земљишта, елиминисање коровске вегетације, мелиорационе радове, мелиоративно ђубрење органским и минералним ђубривима, риголовање. Корисно је прије подизања засада смокве неколико година узгајати једногодишње или вишегодишње ратарске или крмне културе у циљу поправке структуре и плодности земљишта.

 

Календар активности

 

МЈЕСЕЦ АКТИВНОСТ
Јануар Зимска резидба
Фебруар Подмлађивање старих стабала
Март Резидба воћака, подмлађивање крошње, садња нових стабала, прољећна обрада  тла, стартно ђубрење, залијевање (наводњавање) према потреби
Април Наводњавање и ђубрење према потреби
Мај Заштита према потреби, плитка обрада тла ради чувања влаге и уништавања  корова; кошња траве у затрављеним засадима, феритригација и наводњавање,  зелена резидба
Јун Уклањање изданака, плитка обрада тла, берба првих плодова (цвјетуница) дворотки
Јул Берба цвјетница код дворотки,  наводњавање према потреби
Август Берба љетних плодова (ранијих сорти), сушење плодова
Септембар Берба љетно-јесенских плодова, сушење плодова
Октобар Берба јесенских плодова (каснијих сорти)
Новембар Јесенска обрада тла, зимско ђубрење
Децембар Зимска резидба

Ђубрење

 Мада је ђубрење засада смокве или појединачних стабала неопходна агротехничка мјера, она се у доста случајева не практикује што има за посљедицу слабији квантитет и квалитет плодова. Савремени, интензивни засади смокве се не могу замислити без редовног ђубрења минералним и органским ђубривима. Количине додатог азота је потребно минимизирати а издашније ђубрити калијевим и фосфорним ђубривима како би смоква боље одрвењела. Уз овакав третман дрво је мање спужвасто те је отпорније на ниске зимске температуре.

Наводњавање

 Да би остварили обилан  урод  плодова доброг квалитета неопходно је обезбиједити приближне количине воде као и код цитруса. Наводњавање је обавезна мјера за постизање обилног и квалитетног рода.  Стабла ће бујати и доносити доста плодова при обилнијим љетним кишама, а тада ће плодови бити меканији и осјетљивији на транспорт и складиштење. Еколошки услови медитеранског и субмедитеранског региона погодују узгоју смокава. Ипак је неопходно, због неравномјерног распореда падавина у току године, обезбиједити наводњавање у љетњим мјесецима.

Род

 Смоква почиње рађати треће године након садње. Максималну  вриједност смокви добија, зависно о сорти и технологији, пете или седме године. Редовна  родност почиње након осме године и траје дуже од 50 година. Плодови се беру у више наврата, јер не дозријевају у исто вријеме. Врло су осјетљиви, па их треба пажљиво брати. За сушење се беру када се почињу смежуравати. На тржиште се износе плодови прве, друге и екстра класе.

Резидба  смокве

 Резидба је неопходан захват код формирања крошње те се проводи код младих стабала али и у периоду пуне родности. Када смоква дође у фазу пуне родности потребно је обавити зимску резидбу или се резидба врши у току љета. Захват резидбе подразумијева прикраћивање младица, односно љетораста 10-так cm испод врха како би се подстакло пострано гранање. У нашим крајевима се најчешће практикује “чишћење” стабла смокве сваке двије године како би се уклониле старије гране. На почетку сваке нове вегетације, требало би орезати измрзле гране и избојке који се додирују уз истовремени захват  проређивања. Лагана резидба прије прољетног кретања вегетације поспјешује избијање нових постраних младица и формирање цвјетова.