У Сарајеву одржан први “AgriTech Summit”

Први самит посвећен примјени Дигиталних Технологија у пољопривреди окупио је преко 250 учесника из БиХ и региона. На самиту је учествовало око 20 предавача из 20 земаља, укључивши и предаваче из Аустралије, Кеније, САД, Холандије…

Програм самита је био разноврстан а односио се на преглед најновијих технологија које се користе у пољопривредној производњи – од примјене Вјештачке реалности и Проширене Реалности, Вертикалног Узгоја, Компјутерског вида и примјене дронова, па чак до огледа који се обављају у циљу колонизације Мјесеца и Марса.

Посебан дио догађаја обухватио је серију панел дискусија на којима су учесвовали готи из институција БиХ и различитих компанија из окружења. Дискутовало се о значају дигиталних технологија, њиховој примјени у сљедивости хране, ограничењима и примјерима добре праксе у окружењу.

Представник Ресора за пружање стручних услуга Мирко Јокић, на самиту је учествовао са презентацијом Паметног Села које се развија у Кнежици, општина Козарска Дубица. Ријеч је о првом Паметном Селу у БиХ, које има за циљ, између осталог, стварање идеалних услова за примјену иновација у пољопривредној производној пракси.

Више информација на:

https://www.facebook.com/UNDPBiH/photos/pcb.5241232125914304/5241225769248273