Свјетски дан земљишта 5. децембар

Свjетски дан земљишта се обиљежава 5. децембра, у циљу подизања свијести о важности одржавања здравих екосистема и добробити људи, рјешавањем растућих изазова у управљању земљиштем, повећањем свијести о земљишту и подстицањем друштва на побољшање здравља земљишта.

Земљишта су неопходна за живот на Земљи, али им прете вишеструки облици деградације. Неравнотежа храњивих материја је идентификована као једна од десет највећих пријетњи по здравље земљишта широм свијета, са негативним еколошким, друштвеним и економским ефектима. Људима, као и биљкама и животињама, треба довољно хране да преживе, а 95% хране коју једемо долази директно или индиректно са нашег земљишта.

Губитак плодности земљишта, значи да многе намирнице биљног поријекла као што су житарице, поврће и воће нису тако богате витаминима и храњивим материјама као прије 70 година. Тренутно, 2/3 свјетске популације је у опасности од недостатка храњивих материја. Када се усјеви беру, храњиве материје се уклањају из земље. Ови храњиви састојци се могу замијенити додатком неорганских или органских ђубрива, али недовољна употреба, злоупотреба или прекомјерна употреба ђубрива повећава емисију гасова стаклене баште, деградира земљиште и водене ресурсе и изазива потенцијалну штету животињама и људима.

Међународна унија наука о земљишту (International Union of Soil Sciences ‒ IUSS) усвојила је 2002. године резолуцију којом предлаже да се 5. децембар обиљежава као Свјетски дан земљишта како би се прославила важност земљишта као кључне компоненте природног система и његов витални допринос добробити људи. Свјетски дан земљишта има за циљ да скрене пажњу на критичну улогу многих типова земљишта на Земљи и како они доприносе екосистемима, биодиверзитету биљака и животињском свijету који те биљке одржавају, као и људским пољопривредним подухватима.

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (FАО), у јуну 2013. године, једногласно је подржала Свјетски дан земљишта и затражила званично усвајање на 68. Генералној скупштини УН-а. У децембру 2013. године, 68. Генерална скупштина УН прогласила је 5. децембар за Свјетски дан земљишта.

” Земљиште: Гдје храна почиње! ”