Сајам пољопривредних производа “Аранђеловдански вашар”

Фото: Срна

Десети Сајам пољопривредних производа “Аранђеловдански вашар” у Мркоњић Граду је одржан у суботу 19.11.2022. и више од 50 излагача из Мркоњић Града, Бањалуке, Рибника, Дрвара, Котор Вароша, Купреса и Шипова представили су традиционална јела, народне рукотворине, занатске производе, разне врсте ракија, сокове и производе од меда.

Сајам је одржан по први пут у Спортској сали која пружа много боље услове за одржавање ове манифестације

Агенција за привредни развој у сарадњи са Спортско-културним центром “Петар Кочић” организује манифестацију, а покровитељ је општина Мркоњић Град.

Према оцјени чланова жирија Нинослава Никићевића из Београда, Нермине Спахо из Сарајева и Даворке Ђукић-Ратковић из Требиња, најквалитетнију шљивовицу имао је Ђорђе Ландека из Рибника.

Другопласирани је био Гојко Јовић из Мркоњић Града, а треће мјесто ове године освојио је Александар Тривић из Лакташа.

У склопу Аранђеловданског вашара одржан је Фестивал домаће ракије, Етно-фестивал “Јабука”, дани меда, те изложба рукотворина “Златни прсти”.

Чланице Хуманитарног удружења жена из Мркоњић Града припремиле су разноврсну домаћу храну, од славског колача, кукурузе, погаче па до разних врста пита и колача, а жене из Удружења жена из Врбљана су организовале традиционално народно прело, привлачиле су пажњу младе дјевојке које су плеле и преле вуну.

Зорица Мачкић из Кола српских сестара Блага Марија из Ораховљана каже да су они препознатљиви по јелима од житарица, прије свега по хељдиној љевуши. Сајам је имао и хуманитарни карактер.