Презентација платформе ”AgroLife”

Данас је у Требињу одржана презентација платформе ”AgroLife”. У питању је софтвер за дигитално управљање пољопривредним земљиштем који за циљ има унапређење производње, начин коришћења и друге погодности. Платформа и апликација које су представљене покренуте су оквиру develoPPP.de пројекта ”Дигитализација општинског управљања земљиштем”.

Градови Требиње и Приједор, Општине Брод и Србац,  су прве  локалне заједнице у Републици Српској које ће користи јединствену пољопривредну платформу – AgroLife.

Иста обука одржана је јуче и пољопривредним произвоиђачима из општине Србац.

Пројекат проводе компанија Telegroup и GIZ у име њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (BMZ) уз подршку BFC SEE, коју чини Национална алијанса за локални економски развој (NALED), Привредна комора РС и Привредна комора Црне Горе, а подржан од Министарства пољопривреде шумарства и водоипривреде РС.

Циљ пројекта је унапређење процеса управљања пољопривредним земљиштем, које се додјељује путем закупа, a којим управља локална самоуправа односно ресорно министартво, у смислу кориштења савремене дигиталне технологије ради унапређења самог управљања земљиштем које се даје у закуп. AgroLIFE софтвер омогућава локалним самоуправама аутоматизовано управљање, преглед и обраду података неопходних за квалитетно управљање земљиштем, као и праћење насталих промјена на парцелама.

Циљ је такође, пружање подршке пољопривредним газдинствима при самом кориштењу платформе AgroLIFE, која нуди унапређење производње, у смислу евиденције и праћења свих дневних операција током узгоја биљака, што утиче на правовремено дјеловање у случају појаве биљних болести, као и праћење временске прогнозе што је од великог значаја за узгој пољопривредних култура.

Поред пољопривредних произвођача обуци су прсисуствовали руководилац Центра за макроекономију и унапређење пословања у Привредој комори РС, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, представник Telegroup-а.

 

Аутори:

Игор Томашевић

Бојана Панић

 

 

Оставите одговор