Силирање кукуруза и припрема силаже у Лужанима код Градишке

Савјетодавци Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Градишка посјетили су имање Душка Вранића из Лужана код кога је у току силирање кукуруза и припрема силаже. Овај произвођач на свом породичном имању бави се товом јунади и производњом млијека и млијечних производа дуги низ година и који на својој фарми има 40 музних грла.

Произвођач истиче да није задовољан овогодишњим приносом и квалитетом силаже који се креће до 25 thха, иако је на овом локалитету било више падавина него на другим дијеловима Лијевче поља.

Иначе на подручју Лијевче поља овогодишњи приноси силаже крећу се од 15-20 t/hа, у зависноси од структуре земљишта и количине падавина у току вегетације, осим код произвођача који су имали могућностн наводњавања.

Кукуруз се ове године развијао у веома стресним условима, од почетка развоја имао је проблем са хладноћом и слабије се разијао, а када је почео напредовати захватила га је суша. Пријевремено и пребрзо сазријевање довело је до недовољне акумулације храњивих материја у ћелијама и недовољног налијевање зрна које је главни  извор скроба и енергије за млијечна и товна говеда. Поред тога услијед последица стреса постојао је  и повећан ризик од развоја плијесни и појаве микотоксина.

Оставите одговор