Sastanak u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac i Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata održali su radni sastanak sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem i predstavnicima Odjeljenja za privredu grada Istočno Sarajevo. Na sastanku je razgovarano o trenutnom stanju poljoprivrede i mjerama unapređenja i mogućnostima poboljšanja uslova života poljoprivrednih proizvođača u ruralnim područiju grada Istočno Sarajevo.

Jedna od tema sastanka je bila i uspostavljanje  saradnje Agrarnog fonda grada Istočnog Sarajeva sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i izrada Strategije razvoja poljoprivrede grada Istočno Sarajevo za period 2022-2027.

Grad Istočno Sarajevo je administrativno, industrijsko, ekonomsko i kulturno središte istočnog dijela Republike Srpske. Pored prirodnih karakteristika i postojanja tradicije bavljenja određenim poljoprivrednim djelatnostima, razvoju poljoprivrede uveliko su doprinijeli blizina tržišta grada Sarajeva, kao najvećeg potrošačkog tržišta u Bosni i Hercegovini, kao i postojanje Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Poljoprivredna proizvodnja na teritoriji grada Istočnog Sarajeva ima veliki potencijal i predstavlja jednu od privrednih grana čiji kapaciteti nisu dovoljno iskrišteni, a koji mogu obezbjediti prihode i održivost za veći broj poljoprivrednih domaćinstava. Tradicionalno, najzastupljenije poljoprivredne grane i danas su stočarstvo, povrtlarstvo i voćarstvo. Od novijih djelatnosti, koje ranije nisu bile prisutne, značajnije su: proizvodnja gljiva, proizvodnja jagodičastog voća, te proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru.

Za naredni period planirano je organizovati niz sastanaka sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača i zadrugama koji su aktivni na području grada. Planirane zajedničke aktivnosti za tekuću godinu jesu kontinuirane edukacije kroz teorijska predavanja i praktične obuke na terenu, te učešće na projektima razvoja seoskog turizma.