Бурсаћ: Органска производња све заступљенија

Органска производња у Републици Српској је на почетку, али за њу постоји интерес, на шта указује податак да је број произвођача у односу на прошлу годину дупло већи, изјавио је помоћник министра пољопривреде Горан Бурсаћ након радионице о овој теми.
“Ово је веома битна тема која је дошла у фокус. Најбитније је ударити добар темељ како би потрошачи били заштићени у трговинама и знали шта је органски производ, те да буду сигурни када купују”, рекао је Бурсаћ новинарима у Бањалуци.
Бурсаћ је навео да ће ресорно министарство бити на располагању сваком ко жели да се бави органском производњом, о да је то тако говори и податак да је и ове године у правилнику о подстицајима доста заступљена органска производња и да су издвајања у тој области већа.
“Надамо да ће овај вид производње у будућности бити све већи, а о томе чему говоре бројке јер се сваке године у нашем Министарству биљежи раст обрадивих површина под органском производњом”, рекао је Бурсаћ.
Он је нагласио да се тај број сваке године практично удвостручи и да је то показатељ трендова на тржишту, те истакао да је Српској у овој области велику подршку пружила и пружа Влада Србије, односно њено ресорно министарство.
Ненад Новаковић, директор ОЦС куће која се бави сертификацијом органске производње из Суботице, рекао је да је прошле године издато 15 сетификата, а да се ове године пријавило двоструко више произвођача.
Новаковић је објаснио да је вријеме потребно за издавање сертификата различито, да постоје случајеви када се издаје у року од седам дана, као и случајеви када се то чини у року мјесец дана и више.
“Након обављене контроле произвођач је обавезан доставити сертификационој кући одређену документацију и колико је произвођач брз, толико брзо и добија сертификат. Уколико касни са доставом документације или је доставља парцијално, документ по докумет, онда то вријеме се продужи”, рекао је директор ОЦС кућа која свој свој огранак има у Лакташима.
Домаћи сертификовани органски производ обиљежава се ентитетским знаком Републике Српске и кодом овлашћене контролне организације која је извршила контролу и сертификацију органске производње.

Оставите одговор