Састанак у Градској управи Источно Сарајево

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац и Јединице за координацију пољопривредних пројеката одржали су радни састанак са градоначелником Љубишом Ћосићем и представницима Одјељења за привреду града Источно Сарајево. На састанку је разговарано о тренутном стању пољопривреде и мјерама унапређења и могућностима побољшања услова живота пољопривредних произвођача у руралним подручију града Источно Сарајево.

Једна од тема састанка је била и успостављање  сарадње Аграрног фонда града Источног Сарајева са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, као и израда Стратегије развоја пољопривреде града Источно Сарајево за период 2022-2027.

Град Источно Сарајево је административно, индустријско, економско и културно средиште источног дијела Републике Српске. Поред природних карактеристика и постојања традиције бављења одређеним пољопривредним дјелатностима, развоју пољопривреде увелико су допринијели близина тржишта града Сарајева, као највећег потрошачког тржишта у Босни и Херцеговини, као и постојање Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Пољопривредна производња на територији града Источног Сарајева има велики потенцијал и представља једну од привредних грана чији капацитети нису довољно искриштени, а који могу обезбједити приходе и одрживост за већи број пољопривредних домаћинстава. Традиционално, најзаступљеније пољопривредне гране и данас су сточарство, повртларство и воћарство. Од новијих дјелатности, које раније нису биле присутне, значајније су: производња гљива, производња јагодичастог воћа, те производња поврћа у заштићеном простору.

За наредни период планирано је организовати низ састанака са удружењима пољопривредних произвођача и задругама који су активни на подручју града. Планиране заједничке активности за текућу годину јесу континуиране едукације кроз теоријска предавања и практичне обуке на терену, те учешће на пројектима развоја сеоског туризма.

Оставите одговор