Репродуктивни поремећај код крава

Плодност крава на фарми је замајац за производњу млијека. Просјечна дневна производња и ефикасност исхране крава већи су када је краћи међутелидбени интервал. Међутим, кравама које производе пуно млијека није увијек лако да остану стеоне и поново се отеле око годину дана касније.

Циљ сваког фармера јесте да осигура плодност у свом стаду, односно једно теле годишње по крави, да би могао из свог стада да обезбиједи довољан број квалитетних јуница за ремонт стада, које задовољавају његове критеријуме производње.
Плодност је способност грла да правилно изражавају полни нагон, да се у периоду еструса благовремено осјемене, да остану стеона и да дају потомство. Ако дође до поремећаја, фармери треба да затраже ветеринарску интервенцију. На успјешан ток оплодње у великој мјери утичу правилна исхрана и њега као и други фактори.

Плодност је сложен процес код крава. У већини случајева зачеће, спајање јајне ћелије са сперматозоидом је успјешно. У чак 80 до 90 процената, код вјештачког ојсемењавања крава долази до зачећа, али у многим случајевима ембрион се не насељава у материци. Због тога проценат стеоних крава по нон ретурн методи, често остаје ограничен на око 55 до 65 одсто. Kрава поново улази у полни жар након 21 дан. Овај такозвани рани ембрионални морталитет фармер често и не примјећује, него мисли да крава поново „тражи бика“ јер „сјеме није закачило“. Разлог за рани ембрионални морталитет може се наћи у слабим ембрионима или материци која није у стању да прихвати ембрион, на примјер због инфекције. Чињеница да крава поново улази у полни жар 21. дана углавном је посљедица људског фактора и исхране. Kод високо млијечних крава, здравље, тјелесна кондиција и смјештај морају да буду одговарајући, у супротном доћи ће до проблема са плодношћу.

Насупрот плодности, уколико недостаје способност размножавања, ради се о неплодности, јаловости или стерилитету грла. Неплодност може бити примарна и секундарна.
Примарна неплодност је проузрокована урођеним недостацима или насљедним особинама. Секундарна неплодност је стечена током живота. Она је већином посљедица недовољне и неисправне исхране, неправилног начина држања као и обољења других органа. Неплодност се огледа у губитку млијека код крава и у губитку подмлатка.

Узроци неплодности, јаловости или стерилитета:
– поремећаји насљедне природе; телад могу имати урођене облике јаловости (немају поједине полне органе или је реч о недовољном и неправилном развоју);
– женско грло у приплоду које је близанац са мушким телетом; у већини случајева женско теле ће бити неплодно;
– преухрањеност јуница; у просјечним шталама, грла се често држе везана, па се зато препоручује да се што више крећу на свјежем ваздуху и сунцу уз адекватну исхрану примјерену њиховом узрасту и категорији;
– грешке у исхрани крава (недовољна и неправилна исхрана) нарочито у зимском периоду могу довести до јаловости грла (тзв. гладни стерилитет), а такво стање може потрајати све док грла не пређу на зелену исхрану или пашњачки начин држања;
– недостатак фосфора у оброку преживара, који је посебно изражен у сушним годинама када је смањен принос сточне хране (која уједно не садржи довољно минералних материја); фосфор има важну улогу у развоју полних органа, недостатак овог минерала изазива поремећај функције јајника и материце што има за посљедицу привремену или трајну јаловост;
– код старијих крава временом долази до слабљења материчних лигамената, тако да материца (утерус) пада наниже;
– држање грла у тамним и влажним шталама;
– метиљавост такође погодује настанку јаловости;
– у слачају упале полних органа чак и ако дође до оплодње, плод не може да се задржи и даље развија на упаљеној слузокожи, те долази до његовог угинућа.
Неплодност крава и јуница веома негативно утиче на рентабилност производње на фармама, пошто доводи до смањења производње сировог млијека и великих додатних трошкова.

Оставите одговор