Пројекат „Медом преко Дрине“

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске заједно са колегама из кластера Стара Херцеговина, Удружењем пчелара Леотар, члановима Друштва пчелара Златибор и произвођачима меда минулог викенда, 23. и 24. септембра, су на Златибору, присутвовали другом скупу пчелара у оквиру пројекта „Медом преко Дрине“.

Пројекат „Медом преко Дрине“ је реализован од стране пољопривредног кластера Стара Херцеговина а финансиран је од стране Кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мјера у области односа Републике Србије са дијаспором.

Основни циљ пројекта је развој, унапређење и умрежавање пчелара из Републике Српске и Србије као и размена знања и искустава произвођача меда.

На првом скупу у Требињу који је одржан 16. и 17. септембра, пчелари су имали прилику да чују презентације проф. др. Горана Мирјанића чије су теме биле „Модеран начин исхране пчела“ и „Европски принципи у пчеларству и њихова примјена код нас“.

На скупу на Златибору који је одржан у сали Културног центра и који је друштвено-едукативног карактера, имали смо прилику да чујемо презентацију професора и пчелара Ђока Зечевића чија је тема била „Грешке у пчеларењу и санирање истих“.

Удружења су уручила захвалнице и на тај начин су изразили жељу да ови сусрети буду само увод у дуготрајну сарадњу између Чајетине и Требиња.