Паприка ајваруша “златна кока” за повртаре

ДОБОЈ – Црвена паприка, популарна ајваруша, могла би бити “златна кока” малим пољопривредним произвођачима с подручја Добојске регије зато што је велика потражња за тим поврћем.

“У посљедње вријеме велика је потражња из земаља окружења, у првом реду из Хрватске, за црвеном паприком, у неограниченим количинама, и већина наших пољопривредних произвођача и нека удружења су се преоријентисали на производњу те црвене паприке, ајваруше”, каже Драгиша Марковић, шеф Подручне јединице ресорног министарства за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Засад о узгоју ајваруше не размишљају пољопривредници из Станара и Обудовца, које смо срели на предавању о развоју кластера у пољопривреди као облику удруживања произвођача, али кажу да имају на уму неке друге културе које се узгајају у затвореним просторима, а које би такође требало да им донесу профит.

“Представићемо један бизнис план те производње парадајза и краставца салатара. Желимо да повећамо број повртара који ће радити пластеничку производњу. Наша повртарска роба једино иде по пијацама у градовима у окружењу”, казао је Милан Николић, представник Удружења пољопривредника “Посавина” из Обудовца.

Михајло Гаврић, предсједник Удружења пољопривредника из Станара, рекао је да планирају прераду јагода, да је суше и понуде кондиторској индустрији.

Малим произвођачима је тешко доспјети на велико тржиште, поручују из ресорног министарства, зато је потребно да се удруже у кластер и тако дођу до перспективне производње која ће им донијети сигуран профит.

Посредством ИФАД пројекта, који је договорила Влада РС, а који се реализује кроз Јединицу за координацију пољопривредних пројеката у оквиру ресорног министарства, у РС се планира формирање седам регионалних кластера.

“Ми ћемо нове произвођаче и оне који желе да прошире производњу подржати пластеницима од 200 квадрата, а они који већ имају засновану производњу добиће један старт-ап пакет у репрометаријалу у тој производњи”, изјавио је Драган Вучковић, менаџер пројекта развоја конкурентности у руралном подручју.

ИЗВОР: Независне