Како је хлор чест пратилац минералних ђубрива која се најчешће могу код нас купити, треба напоменути да су поједине воћне врсте неједнако осjетљиве на његово присуство. Отуд имамо групе воћака које су:

  • јако осјетљиве: јагода, малина, купина, боровница и трешња;
  • средње осетљиве: јабука, шљива, бресква, вишња и рибизла;
  • једино је крушка означена као толерантна на присуство хлора у земљишту.

Код куповине  минералног ђубрива треба обратити пажњу на све хемијске елемете и једињења која улазе у његов састав. На паковању обично стоји само процентуални садржај основних НПК елемената, али често не и њихов облик, и ако се ти елементи не налазе у елементарном стању већ као једињења, а како се калијум најчешће налази у облику калијум-хлорида, отуда и хлор. Други облици калијума у минералним ђубривима обично су калијум-сулфат, једињење које уместо хлора садржи сумпор и калијум нитрат, једињење са азотом.

Поменути извори калијума су прихватљивији за осјетљиве врсте, али су ђубрива која садрже овакве облике калијума често скупља од „хлорних“.

Уколико је пољопривредни произвођач у могућности, пожељно је да гајеним врстама прилагоди ђубриво и одабере оно које ће мање штетити усјеву. Уколико немамо могућност избора и при том гајимо осјетљиве врсте, примену хлорних ђубрива треба ограничити на јесењи термин јер ће током јесени и зиме доћи до дјелимичног испирања хлора из зоне кореновог система.

Повећане концетрације хлора у земљишту могу се изазвати и са наводњавањем. Вода за наводњавање која има садржај хлора од 50-100 mg/l не узрокује поремећаје у узгоју и погодна је за наводњавање воћа и винограда. Проблеми са наводњавањем су са водама које садрже ниво хлора изнад 170-180 mg/l и не препоручују се за употребу у воћњацима. Зато многи воћари користе кишницу за заливање биљака.

Симптоми сувишка хлора у земљишту су:

  • прерано кретање вегетације,
  • непотпуно развијање листова,
  • увијање листова по ивицама,
  • деформације лишћа
  • хлороза која доводи до сушења биљака

Најчешћи симптоми код воћа се обично прво јављају на  врховима и рубу листова, рубови листова се увијају и настале промене су сличне онима које настају услед недостатка калијума или сувишка азота.

Превелике концентрације хлора могу негативно да утичу на висину приноса, али и квалитет пољопривредних производа.