Органска производња поврћа у Источној Илиџи

Производња поврћа у пластеницима представља један од економски најисплативијих видова пољопривредне производње, омогућујући цјелогодишњи циклус производње. Поврће је посебно осјетљива врста, која захтјева велику пажњу, те овај начин омогућује сигурну производњу. Посљедњих година потреба за органском храном све више расте, те је велика заинтересованост произвођача за цертификацијом органске производње поврћа.

Један од позитивних примјера на подручју Сарајевско-романијске регије је породично пољопривредно газдинство Лубура, које се бави производњом поврћа у пластенику и на отвореном пољу. С обзиром на значај органске производње, одлучили су да се укључе у систем контроле и цертификације органске производње поврћа у пластенику, и тренутно се налазе у периоду конверзије. Посједују пластеник површине 100m², у којем гаје четири врсте повртних култура парадајз, паприку, краставац и тиквице. Познавајући чињеницу да је савремена пољопривредна производња незамислива без дигитализације, произвођач се одлучио за набавку система за мониторинг. Избором одређених сензора произвођач у сваком моменту има доступне информације о температури и влажности ваздуха и земљишта, интензитету сунчевог освјетљења и хемијском саставу земљишта. Овакав начин производње доводи до  повећања приноса и квалитета произведеног поврћа, што је и циљ саме производње.

Органско повртарство представља природан начин гајења биљака, без употребе штетних материја (пестицида, минералних ђубрива…), те на почетку гајења је потребно испоштовати одређена правила како би производња била успјешнија и лакша.  Када је у питању заштита поврћа од болести и штеточина, као једним од најкомплекснијих сегмената у органској производњи,  произвођач се успјешно бори мјерама превенције, механичким мјерама борбе и биљним препаратима у виду мацерата, чорби и ферментисаних екстраката. Производња поврћа у пластеницима има велики значај у органској производњи због тога што нема негативних утицаја фактора спољашње средине на гајене биљке. Органска производња представља производњу у складу са природом, дајући нам здрав производ виског квалитета, природног и аутентичног укуса.