Одржана манифестација ”Dan rogatičkog krompira i romanijskog skorup-kajmaka“

Protekli vikend, u Istočnom Sarajevu održana је manifestacija ”Dan rogatičkog krompira i romanijskog skorup kajmaka”. Glavni cilj manifestacije jeste promocija dva visokokvalitetna i nadaleko prepoznatljiva proizvoda Sarajevsko-romanijske regije.

U odnosu na prošlogodišnju manifestaciju, proizvođačima krompira pridružile su se i članice Udruženja romanijski skorup – kajmak. Udruženje je osnovano 2014. godine i okuplja 30 članica iz opština Han Pijesak, Rogatica i Sokolac. Udruženje posjeduje oznaku zaštite geografskog porijekla i kvalitet romanijskog skorup-kajmaka je prepoznat kako na regiji, a i šire.

Romanijski skorup-kajmak, zlatni predstavnik gastro ponude ovog kraja, za kojeg kažu da svoj poseban ukus duguje prirodnim bogatsvima kojima obiluje Romanija i čuveni rogatički krompir, odavno su zaštitno lice ovog kraja.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać otvorio je „Dan rogatičkog krompira i Romanijskog skorup kajmaka“. Bursać je istakao da je područje opštine Rogatica jedno od najpoznatijih mikro-područja za proizvodnju krompira u BiH sa dugom tradicijom i da postoje ustaljeni i vrlo funkcionalni tržišni kanali za plasman proizvoda.

Važnost ovakvog načina promocije proizvođača, kao i saradnje lokalnih zajednica i institucija, istakli su i načelnici opština Rogatica i Istočno Novo Sarajevo.

Prisutnima se predstavilo 30 izlagača sjemenskog i merkantilnog krompira, te proizvođači romanijskog skorup-kajmaka i drugih mliječnih proizvoda. Pored izložbenog, manifestacija je nosila i prodajni karakter, te su građani Istočnog Sarajeva imali priliku direktno kupiti proizvode, razmijeniti kontakte i podržati vrijedne proizvođače.

Učešće na „Danima krompira i kajmaka” uzeli su JU Srednja škola „28. juni“ iz Istočnog Novog Sarajeva, ” Srednjoškolski centar „27. januar“ iz Rogatice, Udruženje žena „Borike“ iz Rogatice koji su  na ovoj  manifestaciji predstavili gastronomsku ponudu,  jela od kromopira kao što su razne pite, polpeti, šnicle od krompira i pomfrit. Takođe, prigodni kulturno zabavni program priredili su KUD Slavija kao i muzička sekcija Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, kao i SKUD Boško Vujadin.

Organizatori ove manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi PJ Sokolac i Poljoprivredni klaster ,,SRP”, a generalni pokrovitelji su opštine Rogatica i Istočno Novo Sarajevo.