Предавања за пчеларе одржана у Словенији

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске борали су у Словенији у оквиру пројекта “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина у Босни и Херцеговини- фаза 2“ у сарадњи са организацијом УДАС. Наставак пројекта који се успјешно проводи другу годину гдје Министарство као партнер пружа пуну подршку пчеларима жртвама мина.

Први дио едукативног и практичног предавања реализован је у Бањалуци у периоду од 10.-13. октобра 2022. године. Еминентни стручњаци из области пчеларства одржали су предавања на теме: „Лијечење пчелињих заједница“, „Садња медоносног биља“, „Урбано пчеларство“, „Узимљавање пчела“.

У организацији Пчеларске Академије Словеније други дио реализован је у периоду од 25.-27. октобра ове године у Мурској Соботи у Републици Словенији. Предавања из области пчеларства на теме “Заштита крањске пчеле“, „Закони у области пчеларства у Словенији“, “Промоција пчеларства“, одржао је др Петер Козмус потпредсједик „Апимондије“.  Предавања из области апитуризма и развоја бренда, одржала је Тања Арих. Такође, током посјете Словенији организоване су и теренске посјете на пар пчелињака који су веома успјешни у области пчеларства и апитуризма.

Циљ посјете је да наши пчелари, жртве мина, од стручњака у Словенији примјене нова знања и начине пчеларења код нас у Републици Српској.