На подручју Лијевче поља завршена сјетва кукуруза и соје

На подручју Лијевче поља завршена је сјетва кукуруза и соје. Засијано је око 29.000 hа кукуруза и око 1.500 hа соје. Кукуруз се зависно од рока сјетве налази од фазе ницања до 3-5 листова, а соја од ницања до друге тролиске. Извршено је третирање  хербицидима прије и након ницања, а на неким  парцелама неопходно је обавити и корективне третмане.

С обзиром на недостатак падавина у претходном периоду неки пољопривредни произвођачи, који посједују системе за наводњавање, већ су почели са залијевањем кукуруза.

Значајна мјера његе код широкоредих усјева је и међуредна култивација, која има за циљ да разбије покорицу, одржи земљиште у растреситом стању чиме се постиже провјетравање земљишта, сузбијање корова, а код соје стимулише рад квржичних бактерија, обезбјеђујући им кисеоник, чиме се повећава њихова активност.

Заједно са међуредном култивацијом пожељно је обавити и прихрану кукуруза, нарочито у случајевима када се ранијим ђубрењем у земљиште није успјела унијети планирана количина храњива. Прва прихрана обавља се у фази 3-5 листова са КАН-ом у количинама од 150-200 kg/hа,  а друга у фази 7-9 листова.

Савјет пољопривредним поизвођачима је да у наредном периоду редовно прате и обилазе усјеве и на вријеме изврше мјере његе, односно култивирање, наводњавање као и заштиту уколико буде било потребно, како би постигли високе и стабилне приносе. Такође, обратити пажњу на појаву штетних инскета који оштећују младе тек изникле биљке, као што су ларве мајског гундеља (грчице), жичњаци и подгризајуће совице.