Jačanje sistema usluga u zapošljavanju marginalizovanih kategorija

Juče, su predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Sokolac, prisustvovali Okruglom stolu na temu  ,,Jačanje sistema usluga u zapošljavanju  marginalizovanih kategorija – ZAJEDNIČKA ODGOVORNOST ZA DOBROBIT  ZAJEDNICE”, u Sokocu. Organizator Okruglog stola je Lokalna akciona grupa ,,Devetak’’, koja pokriva opštine Sokolac, Han Pijesak i Rogaticu.

Razgovarano je o osnivanju i registraciji komercijalnih gazdinstava, mogućnostima samozapošljavanja marginalizovanih kategorija i o prednostima udruživanja poljoprivrednih proizvođača.

Projekat ,,Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini ‘’ realizuje CARE International u BiH-Sarajevo uz finansijsku podršku Austrijske Razvojne Agencije.

Projekt menager CARE International Branislav Tanasijević, istakao je važnost registracije poljoprivrednih gazdinstava, kako bi se nelegalni tokovi proizvodnje i prodaje hrane sveli na legalne.

Jedna od aktivnosti projekta se odnosi i na podršku provođenja zagovaračkih kampanja koje vodi Udruženje žena ,,Maja’’ Kravica u partnerstvu sa organizacijama ,,Ženska inicijativa ’’, ,,COD Luna’’ Rudo, Udruženje građana ,,Budućnost’’ Modriča, Udruženje građana ,,Otaharin’’ Bijeljina i Lokalna akciona grupa ,,Devetak’’ Rogatica, Han Pijesak, Sokolac.

Kampanjama se želi uticati na jačanje sistema za podršku samozapošljavanja marginalizovanih kategorija u ruralnim zajednicama kroz registraciju komercijalnih gazdinstava. Kampanja se provodi u četiri opštine: Bratunac, Rudo, Modriča i Bijeljina i područje LAG-a Devetak (Rogatica, Han Pijesak, Sokolac) i usmjerena je ka poljoprivrednicima, loklanim samoupravama, nevladinim organizacijama, pripadnicima marginalizovanih grupa, biroima za zapošljavanje i medijima, a sve u cilju stvaranja mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih kategorija.

Predsjednica Udruženja žena ,,Maja’’ Kravica i jedan od osnivača Zadruge ,,Žena’’ iz Bratunca Nada Marković je govorila o primjeru uspješnog preduzetništva. Ona je istakla da zadruga ima plantažu malina, hladnjaču, a preko ovog projekta su dobijena sredstva za kuhinju, kao novu uslugu keteringa.

Jučerašnjem okruglom stolu, prisustvovali su: predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS, predstavnica Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske poslove BiH, zatim predstavnici lokalnih samouprava opština Sokolac i Han Pijesak, kao i žene iz udruženja ,,Romanijski skorup – kajmak’’ i Udruženje žena ,,Sokolice’’ iz Sokoca.