Јачање система услуга у запошљавању маргинализованих категорија

Јуче, су представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Соколац, присуствовали Округлом столу на тему  ,,Јачање система услуга у запошљавању  маргинализованих категорија – ЗАЈЕДНИЧКА ОДГОВОРНОСТ ЗА ДОБРОБИТ  ЗАЈЕДНИЦЕ”, у Сокоцу. Организатор Округлог стола је Локална акциона група ,,Деветак’’, која покрива општине Соколац, Хан Пијесак и Рогатицу.

Разговарано је о оснивању и регистрацији комерцијалних газдинстава, могућностима самозапошљавања маргинализованих категорија и о предностима удруживања пољопривредних произвођача.

Пројекат ,,Унапређење социјалних услуга кроз јачање невладиних организација у Босни и Херцеговини ‘’ реализује CARE International у БиХ-Сарајево уз финансијску подршку Аустријске Развојне Агенције.

Пројект menager CARE International Бранислав Танасијевић, истакао је важност регистрације пољопривредних газдинстава, како би се нелегални токови производње и продаје хране свели на легалне.

Једна од активности пројекта се односи и на подршку провођења заговарачких кампања које води Удружење жена ,,Маја’’ Кравицa у партнерству са организацијама ,,Женска иницијатива ’’, ,,COD Luna’’ Рудо, Удружење грађана ,,Будућност’’ Модрича, Удружење грађана ,,Отахарин’’ Бијељина и Локална акциона група ,,Деветак’’ Рогатица, Хан Пијесак, Соколац.

Кампањама се жели утицати на јачање система за подршку самозапошљавања маргинализованих категорија у руралним заједницама кроз регистрацију комерцијалних газдинстава. Кампања се проводи у четири општине: Братунац, Рудо, Модрича и Бијељина и подручје ЛАГ-а Деветак (Рогатица, Хан Пијесак, Соколац) и усмјерена је ка пољопривредницима, локланим самоуправама, невладиним организацијама, припадницима маргинализованих група, бироима за запошљавање и медијима, а све у циљу стварања могућности запошљавања маргинализованих категорија.

Предсједница Удружења жена ,,Маја’’ Кравица и један од оснивача Задруге ,,Жена’’ из Братунца Нада Марковић је говорила о примјеру успјешног предузетништва. Она је истакла да задруга има плантажу малина, хладњачу, а преко овог пројекта су добијена средства за кухињу, као нову услугу кетеринга.

Јучерашњем округлом столу, присуствовали су: представници Ресора за пружање стручних услуга при Министарству за пољопривреду, шумарство и водопривреду РС, представница Министарства за спољну трговину и економске послове БиХ, затим представници локалних самоуправа општина Соколац и Хан Пијесак, као и жене из удружења ,,Романијски скоруп – кајмак’’ и Удружење жена ,,Соколице’’ из Сокоца.