Farma koza „Alpino“

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u Poljoprivredi PJ Sokolac i menadžer klastera „SRP“ posjetili su farmu koza „Alpino“ koja se nalazi u blizni Pala.

Vlasnik farme je Vladan Galijašević, a želja ovog mladog čovjeka,  da postane farmer počela se ostvarivati prije sedam godina, ali poslovanje je unaprijedio uz pomoć švedskog/USAID programa „Farma dva“.

Prvu staju, silos i kućicu za preradu mlijeka i sira izgradili su 2014. godine. Sam početak je bio mnogo težak ali istrajao je u svojoj ideji. Farma sada ima 8 drvenih kućica, od kojih svaka ima određenu svrhu, uključujući pušnicu za sir i prostorije za sazrijevanje sapuna. Prvi sir su, kaže, napravili 2014. godine, a dvije godine kasnije rodila se ideja o proizvodnji sapuna zbog koje, kako navodi, nisu zažalili jer su se 2018. godine pridružili dm-ovoj inicijativi “Startujmo zajedno”, što im je omogućilo prodaju sapuna u njihovim trgovinama širom BiH, a krajem prošle godine i u Hrvatskoj.

Farma “Alpino”, koja ima 130 alpino koza, mjesečno proizvodi 500 kilograma kozjeg sira, manje količine mlijeka, surutke i jogurta. Tokom pandemije virusa korona povećala je proizvodnju sapuna od kozijeg mlijeka za 25 odsto kako bi pokrila zahtjeve svojih sadašnjih tržišta, među kojima je i  Hrvatsko.

Galijašević kaže da je proizvodnja sapuna povećana na 300.000 komada godišnje, a da im je cilj osvajanje još jednog tržišta u regionu – Slovenija ili Srbija, što bi im omogućilo povećanje proizvodnje na 500.000 komada.

Ističe da je njihova proizvodnja fleksibilna. Kozje mlijeko je osnova za sve proizvode, ali uvijek se mogu odlučiti da li će proizvoditi više sira ili sapuna. Kada je počela pandemija, prodaja sira se smanjila, ali prodaja sapuna se povećala, tako da su se oni prilagodili. Galijašević je rekao da sada proizvode osnovni sapun od kozjeg mlijeka i još dvije vrste – sa medom i cimetom, ali da, osim povećanja količine, žele da uvedu i nove vrste sapuna, uključujući one sa kamilicom i bukovim pepelom, kao i prvi sapun od kozjeg mlijeka za bebe, sa nevenom.