Представници Ресора за пружање стручних услуга у Пољопривреди ПЈ Соколац и менаџер кластера „СРП“ посјетили су фарму коза „Алпино“ која се налази у близни Пала.

Власник фарме je Владан Галијашевић, a жеља овог младог човјека,  да постане фармер почела се остваривати прије седам година, али пословање је унаприједио уз помоћ шведског/УСАИД програма „Фарма два“.

Прву стају, силос и кућицу за прераду млијека и сира изградили су 2014. године. Сам почетак је био много тежак али истрајао је у својој идеји. Фарма сада има 8 дрвених кућица, од којих свака има одређену сврху, укључујући пушницу за сир и просторије за сазријевање сапуна. Први сир су, каже, направили 2014. године, а двије године касније родила се идеја о производњи сапуна због које, како наводи, нису зажалили јер су се 2018. године придружили dm-овој иницијативи “Стартујмо заједно”, што им је омогућило продају сапуна у њиховим трговинама широм БиХ, а крајем прошле године и у Хрватској.

Фарма “Алпино”, која има 130 алпино коза, мјесечно производи 500 килограма козјег сира, мање количине млијека, сурутке и јогурта. Током пандемије вируса корона повећала je производњу сапуна од козијег млијека за 25 одсто како би покрила захтјеве својих садашњих тржишта, међу којима је и  Хрватско.

Галијашевић каже да је производња сапуна повећана на 300.000 комада годишње, а да им је циљ освајање још једног тржишта у региону – Словенија или Србија, што би им омогућило повећање производње на 500.000 комада.

Истиче да је њихова производња флексибилна. Козје млијеко је основа за све производе, али увијек се могу одлучити да ли ће производити више сира или сапуна. Када је почела пандемија, продаја сира се смањила, али продаја сапуна се повећала, тако да су се они прилагодили. Галијашевић је рекао да сада производе основни сапун од козјег млијека и још двије врсте – са медом и циметом, али да, осим повећања количине, желе да уведу и нове врсте сапуна, укључујући оне са камилицом и буковим пепелом, као и први сапун од козјег млијека за бебе, са невеном.