15. Mеђународни сајам меда у Вишеграду

У Вишеграду је протекли викенд одржан 15. Међународни сајам меда, на којем је учествовало 25 излагача меда и пчеларских производа из Србије, БиХ и Црне Горе. Сајам је организовало Удружење пчелара „Вишеград“, а покровитељ је била општина Вишеград. Удружење пчелара „Вишеград“ основано је прије 20 године, те активно ради на разним пројектима и активностима који унапређују ову привредну грану.

Овакве манифестације нису само комерцијални, већ и друштвени догађај на коме су пчелари имали прилику да се упознају, друже, размјењују искуства о производњи, методама рада, те значају пчелињих производа у исхрани човјека. Сваки од пчелара искористио је прилику да покаже неку од специфичности пчелињих производа из поднебља из кога долази. Пољопривредни сајмови и изложбе један су од најважнијих облика промоције и продаје пољопривредних производа, који имају за циљ да побољшају регионалну конкурентност и одрживи развој.

У оквиру манифестације, доктор Новко Велков из Лесковца, одржао је предавања на тему:  „Полен, ферга, прополис и млијеч у сврху здравља човјека“. Присутни произвођачи су имали прилику да стекну нова сазнања о значају и начину употребе пчелињих производа за здравље људи.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кроз Правилник о подстицајима за производњу и узгој пчела подржава удружења пчелара и пчеларске задруге чији су чланови уписани у Евиденцију пчелара и пчелињака у Републици Српској, и који посједују најмање 30 кошница. Такође, подржани су и корисници подстицаја за производњу селекционисаних матица.