Пчелари на Романији задовољни приносом меда

Упркос обилним кишама у вријеме бехара и цвјетања ливада пчелари на Романији су задовољни овогодишњим приносом меда, те процјењују да су ове године произвели око 30 тона висококвалитетног меда. С обзиром да се пчеларење на Романији одвија на просјечној надморској висини од 800 до 1.200 метара, приноси су различити у појединим микроклиматима.

Према подацима Републичког централног регистра, на подручју општине Соколац активно је 130 пчелара који располажу са око 3.000 пчелињих друштава. Већина пчелара су чланови активног Удружења пчелара ,,Гласинац”, које је основано 2001. године. Удружење је члан Савеза пчеларских организација Републике Српске и дјелује на подручју општине Соколац, а територијално је увезано са пчеларским удружењима романијске регије. Број пољопривредних произвођача који се опредјељује за производњу  меда и осталих пчелињих производа је све већи, узимајући у обзир чињеницу да у својим пчелињацима обезбјеђују озбиљан приход за своје домаћинство.

Пчеларство је грана пољопривреде која се бави узгојем пчела у сврху добављања меда, воска, матичне млијечи и полена, те опрашивања разног пољопривредног биља. У пчеларству разликујемо селеће пчеларство, стационирано пчеларство, као и новију грану екопчеларство.

На подручју општине Соколац, у стратешким плановима доминирају активности везане за развој туризма, у чијим плановима значајно мјесто припада пчеларству, те пчеларске организације у Романијској регији планирају удружити напоре и знање како би се заштитило географско поријекло Романијског меда, те овај производ постао бренд овог простора, јер има своју  историју, традицију и квалитет.

Пчеларство има велики значај јер се, првенствено, ради о производњи изузетно здраве хране, али оно има и своју еколошку димензију, јер су пчеле драгоцјени опрашивачи ратарских, повртарских и воћарских биљних врста.