Захваљујући агроеколошким условима, поред високо квалитетне производње меркантилног и сјеменског кромпира, на подручју Рогатице примијетан је тренд повећања производње других ратарских култура, од којих су доминантна стрна жита.

У општини Рогатица ове године у јесењој и прољећној сјетви, засијано је нешто више од 160 хектара земљишта. Највеће површине су засијане пшеницом 109 хектара, зоби 27, јечмом 15, тритикалеом 8 и ражи 4,5 хектара.

Како тврди већина произвођача, и поред суше која је забиљежена крајем јуна и током јула мјесеца, сјетва ће се исплатити. Род је од 4 до 5,5 тона по хектару, а забиљежени су и већи приноси, овисно од примјене агротехничких мјера, посебно у борби против корова и других уродица.

Према ријечима произвођача многе засијане парцеле су донијеле и по 6 и више тона изузетно квалитетне пшенице спремне за млинове. Квалитет зрна је висок и са већине парцела неће бити потребе за његовим додатним сушењем, те са поља може директно ићи у амбаре произвођача и млинове.

У наредном периоду слиједи припрема парцела за јесењу сјетву. Посебну пажњу треба посветити обради земљишта и адекватном ђубрењу, у циљу стварања растреситог површинског слоја,  како би се омогућила квалитетна сјетва, добри услови за ницање, укорјењавање и припрему за презимљавање.