Студијска посјета Чешкој

У оквиру активности Пројекта ,,Унапређење сигурности хране у БиХ“ са Чешком развојном агенцијом у дијелу ,,Подршка успостављању функционалног система пестицида и ђубрива те интегралне заштите биља“  организована је студијска посјета у Републику Чешку, у граду Знојмо у периоду од 10.10.2022. године до 13.10.2022. године.

Тема судијске посјете је била радионица у оквиру акредитације интегралне производње у оквиру ИСО стандарда 17065. Учесници радионице били су представници Федералног завода за пољопривреду Сарајево, Федералног агромедитеранског завода Мостар, ЈУ Пољопривредног института Републике Српске, Пољопривредниог факултета, Универзитета Бања Лука, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди  Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Федералног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства и Управе Босне и Херцеговине за заштиту биља те представници Чешке развојне агенције.

Првог дана посјете, након радионице у којој су представљени принципи интегралне производње винове лозе у Републици Чешкој организована је посјета винарији Готберг која се налази у близини Хустопечија у селу Попице у Јужној Моравској. Винарија је основана 2003. године те посједује засад винове лозе од 56 хектара од којих се један дио винограда води под принципима органске пољопривредне производње. Од сортимента винове лозе за производњу бијелих вина заступљени су Palava, Muškat moravski, Traminac crveni, Pinot sivi, Rizling, Chardonnay, Silvanijski zeleni i Sauvignon, a од црвених Frankovka, Merlot i Pinot crn

Производни капацитет винарије је 300.000 литара. Након тога услиједила је посјета малој винарији под називом Шилова,  са укупно 10 hа под засадом винове лозе. Годишња производња се креће негдје око 25.000 литара, а 90% производње обухвата производњу бијелих вина. Заступљене сорте ове винарије су rizling, crni pinot i zelena valtellina,  као и ријетко узгајана сорта neuburger.

Након тога услиједила је посјета винарији Воларик ддје се налази 80 хектара под засадом винове лозе од чега су 4,2 hа у органској производњи. Винарија Воларик успјела је врло брзо заузети своје мјесто међу најквалитетнијим произвођачима вина у Чешкој и успјешна је на такмичењима у земљи и иностранству. Производња је углавном усредсређена на производњу бијелих вина.

Други дан посјете био је у мјесту Велке Биловице гдје је организована радионица на тему вођење интегриране заштите биља у Агросаду, метеоролошки подаци унутар ИПМ-а (метео станице и модели предвиђања и услуге за воћаре). Након радионице организована је посјета Чешком пољопривредном предузећу “Pomona tešetice” које се бави пољопривредом од 1998 године на површини од 2.100 hа пољопривредног земљишта.  Производња предузећа се дијели на дио биљне и животињске производње, дионице воћњака и винограда те сервисног дијела.