Посјета Мини сирани ”Екомрс” у општини Рудо

Савјетодавци Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац, јуче су посјетили Мини сирану ”Екомрс” која дјелује у склопу Пољопривредне задруге  ”Увац-Рудо” у општини Рудо.

Пољопривредна задруга “Увац-Рудо” је основана 2013. године, како би удружила све произвођаче малине, најзначајније гране пољопривреде у том крају. Фокус рада је на откупу воћа, првенствено малина, њиховој преради и извозу. Поред малинарства, ова пољопривредна задруга окупља и пољопривредне произвођаче сточарске производње, са акцентом на откуп млијека, прераду и проналаску тржишта. Задруга тренутно има 50 задругара, а број коопераната варира из године у годину у зависности од активности које задруга спроводи.

Мини сирана је покренута у оквиру пројекта ,,Од домаћег млијека до сира и кајмака и задовољног купца” који је реализован од стране општине Рудо у партнерству са Пољопривредном задругом ,,Увац-Рудо” кроз финансијски механизам за финансирање пројекта интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској 2018/19, успостављеног кроз заједничку иницијативу Владе Швајцарске, Министарства финансија РС, Министарства управе и локалне самоуправе РС, Инвестиционо-развојне банке РС и Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у БиХ.

Капацитет прераде ове мини сиране је до 500 l  млијека дневно, а тренутно се прерађује до 300 l. Главни производи јесу полумасни сиреви, кајмак и ситни сир за питу.  Ова мини сиарана сарађује са 15 коопераната са подручја општине Рудо, те броји два стална запосленика.

Према ријечима Директора ПЗ ,,Увац-Рудо” , Ненада Љубојевића, у наредном периоду планирано је проширење производног простора, како би се повећала дневна производња, увели нови производи, проширило тржиште, те створила могућност за отварање нових радних мјеста.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС је пружило подршку у набавци дијела савремене опреме за мини сирану, кроз  Јавни позив за капиталне инвестиције.

Оставите одговор